Dyna

Motoren met het Dyna-frame werden ontwikkeld in de jaren 80 en vroege jaren 90 en debuteerde in het modeljaar 1991 met de FXDB Sturgis.In 1992 werd het model gecontinueerd met de limited edition FXDB Daytona en het productiemodel FXD Super Glide. Het nieuwe van big-twin motoren voorziene Dyna-frame en traditionele styling. 

 

Een Dyna kan van een Softail worden onderscheiden door de traditionele schokbrekers aan de achterzijde die de achterbrug met het frame verbinden, en van een Sportster door de grotere cilinderinhoud. Bij een Dyna bevat de versnellingsbak ook het motoroliereservoir.

 

Dyna modellen van vóór 2008 worden gekenmerkt door een smalle, XL-stijl voorvork en voorwiel, door Harley-Davidson aangeduid met de letter "X" in de typeaanduiding. Van oorsprong bestond de Dyna familie onder meer uit de modellen Super Glide (FXD), Super Glide Custom (FXDC), Straat Bob (FXDB) en Low Rider (FXDL). Enige uitzondering was de Wide Glide (FXDWG), waarbij de XL-stijl voorvork en een smal voorwiel werd gehandhaafd maar op bredere balhoofdplaten.

 

In 2008 is de Dyna Fat Bob (FXDF) toegevoegd om de Dyna line-up met meer agressieve styling door een nieuw 2-1-2 uitlaat, dubbele koplampen, een 180 mm achterband, en, voor het eerst in de Dyna line-up, een 130 mm voorband. 

In 2012 werd met de introductie van de Dyna Switchback (FLD) de traditie met FX-aanduiding verbroken. Dit model is voorzien van afneembare harde zadeltassen, touring windscherm, grotere vork buizen, koplampbehuizing en een brede voorband met volledige spatbord. Het neiuwe front-end leek op de big-twin FL modellen 1968-1971.

De Dyna familie gebruikte de 88-kubieke-inch (1.450 cc) met dubbele nokkenas van 1999 tot 2006. In 2007 werd de cilinderinhoud verhoogd tot 96 cubic inches (1.570 cc) Vanaf het modeljaar 2012 is de Dyna voorzien van de 103-kubieke-inch (1.690 cc). Alle Dyna modellen hebben een in rubbers gemonteerde motor om trillingen te isoleren.

 

Huidige modellen
De huidige Dyna modellen (niet voor ieder land gelijk) zijn:

·         Street Bob – FXDB

·         Low Rider - FXDL

·         Fat Bob - FXDF

·         Wide Glide -FXDWG

·         Low Rider S -FXDLS